středa 16. dubna 2014

Pozor slon!

Chtěla bych se tu věnovat i výletům po krásách českých i zahraničních.

A ačkoliv by se podle názvu mohlo zdát, že tento příspěvek bude pojednávat o cizí zemi, není tomu tak. Zdání občas klame. Sloni odpočívají v Severních Čechách u obce Jitrava kousek od Jablonného v Podještědí. Fakt! Tedy jen ti kamenní.


Sloní kameny je totiž místní označení přírodní památky Bílé kameny, které z dálky připomínají hřbety ležících slonů.


Bílé kameny jsou součástí CHKO Lužické hory. Tyto ojedinělé skalní útvary vysoké 20 metrů vznikly vlivem tektonického pohybu na lužickém zlomu a následným zvětráváním křídových pískovců. Nápadné bílé zabarvení je způsobeno příměsí kaolínu.


Díky erozi můžeme ve skalách objevit oválné dutiny, jeskyně a dokonce i úzký tunel pro trpaslíky nebo kočičí cestovatele dlouhý 4 metry.


Ke skalám vede červená turistická značka a prochází tudy i naučná stezka Lužické a Žitavské hory. Nejsnadnější přístup vede z obce Jitrava, kde je možné parkovat hned zkraje polní cesty vedoucí dále ke kamenům.

E 3 je označení Evropské dálkové cesty Atlantský oceán - Černé moře, český úsek vede z Hřenska do Harrachova a poté z Kralického Sněžníku do Beskyd

Odtud se můžeme vydat dál na sever po Kozích hřbetech, dalším geologickým útvarem vzniklým vlivem tektonických pohybů. Touto stezkou s mnoha výhledy se můžeme po červené přes Krásný důl a následně po zelené dostat až k 9 km vzdálené vyhlídce Popova skála (565 m.n.m.). Kruhový výhled umožňuje spatřit na severu Horní Lužici a Hrádek nad Nisou, na východě Jizerské hory a Ještědský hřbet, na jihu pak čedičové kopce Ralsko nebo Tlustec a na západě kopcovitou krajinu Českolipska a Lužické hory.

Hvozd - rozhledna na české straně a chata na té německé

V okolí stojí za návštěvu rozhledna na Hvozdu (750 m.n.m.), na něměcké straně kousek od hranic vybízí k návštěvě romantická zřícenina hradu a kláštera Oybin. Na jihovýchod od kamenů pak nevynechejte Kryštofovo údolíJešted a Nový prales nedaleko něj.

zdroj: wikipedia, www.luzicke-hory.cz, fotky moje

2 komentáře:

  1. S kočkou na procházce? To je boží!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, vylezl s náma i na horu Klíč a pěkně ťapkal po svých. Od malička byl brán ven. Momentálně je ale asi půl roku ztracený a hledá se :(

      Vymazat